Sestra Schultzová a Starší Schultz sú manželia pochádzajúci  z Las Vegas, Nevady. Na Slovensku slúžili ako humanitárni misionári pre LDS charitu na od mája 2017 do novembra 2018. Spýtali sme sa ich niekoľko otázok o humanitárnej práci a ich pobyte na Slovensku.

Humanitárna práca

Čo to vlastne znamená „humanitárna misia“? 

Ide konkrétne o LDS charitu, ktorá je humanitárnou odnožou Cirkvi Ježiša Krista Svätých neskorších dní. Ako jej reprezentanti sme navštevovali rôzne neštátne organizácie, spolupracovali sme s nimi a snažili sa spoločne hľadať riešenia, aby sme pomohli ľuďom v núdzi. Pýtali sme sa ich, ako im môžeme pomôcť uskutočniť ich ciele a ako by sme sa mohli zapojiť do služby, ktorá by ich klientom  pomohla stať sa viac sebestačnými a pokračovala by aj po našom odchode.

Humanitárna práca na Slovensku

Čim vás oslovila humanitárna práca a prečo ste prišli slúžiť práve na Slovensko? 

Naozaj radi slúžime druhým. Chceli sme cestovať niekam do zahraničia a dobrým spôsobom ovplyvniť život ľudí, ktorí majú menej než my. Cítime sa byť v našich životoch veľmi požehnaní a tak sa o to chceme podeliť s druhými. Našou prvou voľbou bola Afrika, avšak potom sme boli vybraní slúžiť na Slovensku. Boli sme prekvapení a aj dojatí, keď sme dostali túto možnosť. Rýchlo sme na Afriku zabudli. Čas strávený na Slovensku bol pre nás vzácny a významný.

Čomu ste sa venovali posledný rok a pól? 

 Bývali sme v Prešove a naša kancelária bola priamo v našom byte. Veľa času sme strávili práve tam prácou na počítači a tiež používaním Google prekladača. Cestovali sme hlavne po východnom Slovensku a stretávali sa s organizáciami, s ktorými sme diskutovali o potenciálnych projektoch. Po určitom čase zvažovania projektu. vrátane jeho finančnej stránky, sme projekt predložili naším šéfom vo Frankfurte, v Nemecku. V niektorých projektoch boli urobené malé zmeny a následne boli schválené komisiou. Ihneď po tom sme upovedomili organizáciu, aby dala celý naplánovaný projekt do pohybu. Po vyriešení finančných záležitostí, sme obdržali potrebné pomôcky či materiály, ktoré boli doručené danej organizácií. Do organizácie sme následne prišli ako dobrovoľníci, pomáhali sme a tiež dohliadali na to či je všetko používané tak, ako sme zamýšľali.

Ako dlho už funguje humanitárna práca na Slovensku? 

LDS charita už na Slovensku pôsobí okolo 12 rokov. My sme boli ôsmou dvojicou humanitárnych misionárov.

Pri ktorých projektoch ste boli obzvlášť radi, že ste mohli pomôcť?

Najlepšie projekty zahŕňajú službu, podporu a samostatnosť. Čím viac z týchto troch vecí je v projekte zahrnuté, tým je pravdepodobnejšie, že projekt bude schválený. Počas našej misie na Slovensku sme pracovali na dvadsiatich piatich projektoch.  Napríklad v jednom z projektov sme doručili rôzne pomôcky na ručné práce do centra pre seniorov a oni pomocou nich ušili a uštrikovali detské oblečenie, ktoré venovali blízkej nemocnici. Tieto aktivity pomohli seniorom zamerať sa na pomoc druhým a načas zabudnúť na svoje bolesti. Ďalší projekt zahŕňal dve veľké termosky na polievku, ktoré boli darované organizácií, ktorá sa stará o bezdomovcov a rozdáva im jedlo trikrát do týždňa. Ich polievka už nasýtila stovky ľudí bez domova.

Odkiaľ je dotovaná humanitárna práca? 

Peniaze pochádzajú od členov Cirkvi Ježiša Krista Svätých neskorších dní. 100% príjmu sa používa na humanitárnu prácu a projekty. Humanitárni misionári sú dobrovoľníci. Nikto z nás nie je platený.

Ľudia na Slovensku

Ako ľudia na Slovensku reagovali na vašu ponuku pomáhať?

Boli dojatí. Veľa z nich nevedelo zadržať slzy, keď zistili, že im ponúkame pomoc bez nejakého háčika. Jedna pani nám povedala, že toto sú pre ňu Vianoce.

Ako ste komunikovali so Slovákmi? Predpokladám že nie všetci hovorili plynulou angličtinou. 

Plynule po anglicky hovorilo len zopár ľudí. Ale vždy keď sme potrebovali preklad, prišli sme aj s prekladateľom. Na e-maily sme odpovedali s pomocou google prekladača a keď nám niekto zavolal, poprosili sme ho, aby nám radšej poslal e- mail.

Ako by ste opísali Slovákov ako národ? 

Milujeme Slovákov! Sú jedni z najštedrejších ľudí, akých poznáme. Avšak náš prvý dojem nebol až taký dobrý. Najskôr sa nám zdali byť chladní, držali si odstup, niekedy na nás boli až hrubí. Každý sa staral o svoje a neobťažoval druhých. Napriek tomu sme videli, že sú všímaví. Keď sme sa s niekým stretli pohľadom, rýchlo ho odvrátil. Neusmievajú sa stále, ale až vtedy, keď na to majú naozaj dôvod. Na Slovensku sú dobrí šoféri a väčšinou sa veľmi ponáhľajú. Boli sme prekvapení, ako dokážu jazdiť po úzkych cestičkách bez akéhokoľvek zaváhania. Sú veľmi pracovití. Keď sme ich bližšie spoznali, zistili sme, že majú obrovské srdcia a naozaj vedia preukázať súcit.

Páčilo sa vám Slovensko? Navštívili ste nejaké pamiatky, hory, hrady, pekne miesta či mestá na Slovensku? 

Naša služba nám umožnila cestovať po celom Slovensku a Českej Republike. Najazdili sme tisíce kilometrov. Je to prekrásna a plodná krajina. Veľmi sa nám páčila história hradov a tradičných dediniek. Zbožňujeme slnečnicové polia a zalesnené pestrofarebné vrchy a hory.  Zbožňujeme tiež skorú jar. Veľmi sme si medzi iným užili turistiku v majestátnych Tatrách. Na Slovensku je množstvo nádherných miest!

Pocity po návrate domov

Už ste pár dni doma. Aké máte pocity z celého vášho dobrodružstva? 

Bolo to perfektné! Za nič na svete by sme našu skúsenosť nevymenili. Už teraz nám chýba množstvo vecí na Slovensku. Úžasní ľudia, výborné jedlo, výhodné dopravné spoje a veľa histórie.

Ak by ste sa mohli vrátiť späť v čase, rozhodli by ste sa prísť slúžiť na Slovensku znovu? 

Áno, samozrejme. Humanitárna misia je očisťujúca a obohacujúca skúsenosť.

 

The following two tabs change content below.

Daniela

Milujem prírodu, tanec, dobré jedlo a čas strávený s priateľmi. Každý deň, hoci aj v maličkostiach, vidím dôkazy o tom, že Boh je. Je dokonca náš Otec a stará sa o nás. Všetko, čo stvoril, stvoril pre nás. Jednoducho chce, aby sme mali radosť. Pre náš rast je nevyhnutné, aby bol život niekedy ťažký, ale prináša aj množstvo požehnaní. Možno sa len treba pozorne dívať... 🙂

Latest posts by Daniela (see all)