Dovoľte mi, prosím, predstaviť sa. Volám sa Jana a som čokoholička, to znamená milovníčka čokolády. Moja rodová línia má v sebe lásku k čokoláde. Máme to v krvi. Od 12 rokov som mala nadváhu. Tučné jedlo bola vždy moja voľba a naopak cvičeniu som sa vyhýbala. Spojte si tieto dve veci dohromady a máte recept na skazené zdravie.

Lekcia z misia – Slovo múdrosti

Mojou prvou spoločníčkou na misii bol taktiež oblejšia sestra. Prvé tri týždne v MTC (Misionárske výcvikové stredisko) s ňou boli doslovným prepchávaním sa cukrovinkami. Po prílete na Réunion, miesto mojej dobrovoľníckej misionárskej služby, 640 kilometrov od pobrežia Madagaskaru som zistila, že bude celkom jednoduché udržať si svoju nadváhu. Réunion, tento nádherný francúzsky ostrov, doslova pláva v úžasnej francúzskej kuchyni a čokoláde, indickom jedle a rôznych tučných dobrotách.

Po asi 6 mesiacoch na ostrove som práve študovala Slovo Múdrosti, keďže sme si pripravovali lekciu pre nášho záujemcu. A naraz mi to došlo! Nežila som dostatočne Slovo múdrosti. Ako keby do mňa blesk tresol. Nejedla som to najzdravšie jedlo, posúvala som si budíček a keď som mala cvičiť, vyhovorila som sa na to, že som slabá a necítim sa dobre. Úprimne vám hovorím, cítila som sa, že nemám Pánove požehnanie „pobežia a nebudú unavení, budú kráčať, a nebudú omdlievať“. (A to sa mi dokonca stalo. Raz som omdlela) Slovo múdrosti - zákon zdravia

A ja som sa do nich zaľúbila!

Našťastie som v ten čas mala misionársku spoločníčku, ktorá bola úplne iná ako ja. Chodila behať každé ráno alebo večer, iba kvôli tomu, aby zostala zdravá. Tak sme chodievali behať spoločne. Rozhodli sme sa žiť Slovo múdrosti naplno. Tento tropický ostrov bol plný ryže a čokolády ale doslova zamorený tropickým ovocím a zeleninou. A ja som sa do nich zaľúbila! Dokonca som si zaľúbila paradajky – zázrak, v ktorý rodičia ani nemysleli, že sa stane. Zvýšili sme takto príjem zeleniny, bielkovín a ovocia. Čokoláda a bagety zostali odložené stranou. K tomu sme každé ráno behali. zdravé ránko

Odkedy som si všetky návyky, ku ktorým nás Slovo múdrosti nabáda, vzala k srdcu a ktoré boli pred tým pre mňa cudzie, kilá išli dole a dole. Naučila som sa, ako sa stavať k vlastnému telu, ako opatrovať tento nástroj a Chrám Boží. Prišla som na to, že som získala viac energie s „obozretnosťou a vďakyvzdaním“. Nakoniec som zvládla vyjsť kopce bez toho, aby som si myslela, že po ich zdolaní, tam hore odpadnem!

Pevné zdravie a duchovné drahokamy

Tým ale nehovorím, že rýdzo žitím Slova múdrosti schudnete. Každý z nás je iný. Viem ale, že ja osobne som si potrebovala uvedomiť, že moje telo mi dokáže byť väčším požehnaním ako bremenom. Zaraz ale viem, že nič z toho by nebolo možné bez toho, aby som študovala a modlila sa o Slove múdrosti – naozaj veľa hodín štúdia a modlitieb. Častokrát o Slove múdrosti premýšľame iba ako o zozname vecí, ktorým sa máme vystíhať, ale pri tom je na zozname Slova múdrosti toľko chutných potravín, ktoré máme jesť! Biblia je sväté písmo

Naučila som sa životne dôležitému spojeniu medzi silným telom a silnou mysľou. Nezabúdajme, že jedným z najväčších požehnaní žitia Slova múdrosti nie je iba pevné zdravie. Je to schopnosť získať „múdrosť a veľké poklady poznania, v pravde skryté poklady“ – duchovné drahokamy znovuzriadenia Evanjelia Ježiša Krista.

Po zvyšok svojej misie som nachádzala „skryté poklady poznania“ duchovnej dobroty a zjavenia od Boha aj vďaka mojej zasvätenosti sa Slovu múdrosti. Nehovorím, že žitie Slova múdrosti vás zo dňa na deň premení v kulturistu ale istotne znovu oživí vaše telo a ducha. To vám sľubujem. A tých 18 kilo, ktoré už nemusím so sebou nikam niesť, tiež o niečom hovoria.

Tento článok bol pôvodne publikovaný na http://www.ldsliving.com pod názvom „How I Lost 40 Pounds Living The Word of Wisdom“. Autorkou článku je Jenny Spencer.

[Slovak] ©2017 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | English ©2017 LDS Living, A Division of Deseret Book Company

 

The following two tabs change content below.
Vo všetkom hľadám to dobré, aj keď by to mala byť iba štipka dobra. Sme strojcami vlastného šťastia ale v mnohom nám pomôže Boh, a kto vie, možno všetkých dobrých ľudí k nám posiela práve On.