A je to tu! 1. január. Prvý deň v roku je deň, kedy si mnohí z nás píšu zoznamy predsavzatí a zaväzujú sa, čo najbližší rok zmenia. Myslím si, že nie som jediná, kto by chcel po sviatkoch trochu zhodiť. Nájdu sa určite aj takí, ktorí si dávajú do predsavzatí aj vážne životné ciele ako je nájsť si budúceho manžela/budúcu manželku v nasledujúcom roku. Ja osobne som však do svojich novoročných predsavzatí asi nikdy nezahrnula aj určitý duchovný rozvoj. Pri tom je pravdou to, že duchovný aspekt nášho života skutočne ovplyvní všetky ostatné veci v ňom. Poďte si pozrieť päť tipov na jednoduché novoročné predsavzatie a inšpirujte sa.

1. Spoznaj svojho Spasiteľa

Na toto novoročné predsavzatie sa veľmi teším. Na generálnej konferencii prezident Russell M. Nelson hovoril o tom, ako sa dokonca po mnohých rokoch štúdiu písiem naučil ešte omnoho viac podrobným štúdiom Krista. Prečítal dokonca všetky verše v písmach, ktoré sa vzťahujú na Ježiša Krista v priebehu niekoľkých dní. Návod je jednoduchý. Otvoríte si Sprievodcu písmami na konci vašej trojkombinácie a v abecednom zozname hesiel nájdete “Ježiš Kristus”. Objavíte niekoľko strán odkazov na verše v písmach. Naozaj veľa odkazov. Cieľom štúdia nie je prejsť danými veršami čo najrýchlejšie. Stačí sa posúvať povedzme po troch veršoch denne. Cieľom je hlbšie pochopenie a priblíženie sa k Spasiteľovi. Verím, že tento spôsob štúdia dokáže meniť naše srdcia a náš charakter k príkladu samotného Spasiteľa.

2. Vstávajte skôr

„… choďte na lôžka svoje skoro, aby ste nemuseli byť unavení; vstávajte skoro, aby telo vaše a myseľ vaša mohli byť posilnené.“ (NaZ 88:124)

Môže sa zdať, že takéto novoročné predsavzatie má čisto fyzický význam. Ako nám teda môže pomôcť stať sa duchovne silnejšími? Je to jednoduché. Ak vstanem napríklad o pól hodinku skôr ako potrebujem vstávať do práce, vyskytne sa u mňa každý jeden deň pól hodina navyše, kedy je moja myseľ svieža a oddýchnutá. Pravdaže s tým súvisí aj skoršia večierka. Tento čas môžete využiť podľa svojho uváženia a potrieb. Ak máte napríklad problém s každodenným čítaním písiem kvôli tomu, že máte veľa povinností a večer už jednoducho nevládzete ani držať oči otvorené, môžete tento čas využiť takýmto spôsobom. Ďalej môžete daný čas využiť na ozaj úprimnú modlitbu. Počúvanie motivujúcich príhovorov z generálnej konferencie tiež nie je vôbec zlý nápad. Ak máte pocit, že potrebujete urobiť čosi viac pre svoje zdravie, pól hodinka cvičenia hneď z rána vás nabije energiou.

čítanie písiem

3. Každodenná maličkosť

Pri novoročných predsavzatiach by sme nemali myslieť len na seba ale aj na svojich blízkych. Niekedy nie je ľahké odhadnúť ani u svojich najbližších, čo kto presne potrebuje. Takisto by nás mohlo príliš komplikované predsavzatie rýchlo demotivovať a vzdali by sme sa ho úplne. Toto predsavzatie je preto úplne jednoduché. Každý deň spraviť jednu maličkosť pre niekoho zo svojich blízkych. Maličkosť môže byť naozaj maličkosťou. Napríklad telefonát, kompliment, navarenie večere pre rodinu, umytie riadov, keď sa to od vás práve neočakáva či hocičo iné. Fantázii sa medze nekladú. Myslím si, že sú to práve maličkosti, ktoré upovňujú dobré vzťahy.

4. 3 knihy za rok

Musím sa priznať, že až minulý rok som začala čítať knihy súvisiace s evanjeliom. Mala som pocit, že keď každý deň čítam písma nie je potrebné, aby som čítala aj niečo iné. Mala som pocit, že to zase s tými duchovnými  vecami netreba prehánať a ešte by mi to mohlo zničiť môj zápal pre evanjelium. No opak bol pravdou. Keďže nemám toľko času, aby som si sadla s knihou v ruke na gauč, začala som počúvať audioknihy pri varení, upratovan či cestovaní. A nemôžem si to vynachváliť! Životné skúsenosti a pohľad na evanjelium niekoho ďalšieho je pre mňa obrovskou inšpiráciou a tiež motiváciou žiť svoj život lepšie. Na audioknihy používam applikáciu “bookshelf”od Deseretbook.

Knihy, ktoré jednoznačne odporúčam sú “Insight from a prophet´s life: Russell M.Nelson” od Sheri Dew, ktorá hovorí o úžasnych životných skúsenostiach proroka a pomohla mi pochopiť to, že je jedno v akej situácii sa práve v živote nachádzame, pretože Boh skutočne robí zázraky pre tých, čo majú vieru a túžbu nasledovať Spasiteľa. Ďalej odporúčam ” Living the parables” od Hanka Smitha, ktorý nádherne píše o význame Ježišových podobenstiev aj v našej dobe. Ďalšiou výbornou knihou je ” The heavens are open” od Wendy W. Nelson, ktorá vám takisto môže pomôcť posilniť svoju vieru.  Predsavzatie je jednoduché. Vybrať si 3 knihya prelúskať ich v priebehu roku.

5. Spoznaj svojho priateľa

Snáď každý z nás má pri sebe ľudí, ktorých môže nazývať svojimi priateľmi, kamarátmi, známymi. Niekedy však ľudí s ktorými sa stretávame často, napríklad v práci, takmer vôbec nepoznáme. Niekedy netušíme, čo radi robia, aké sú ich názory, ťažkosti alebo naopak radosti v živote. Niekedy sme príliš zaneprázdnení, aby sme sa opýtali. Predsavzatie je opäť jednoduché. Spočíva v rozvinutí priateľstva s niekym, koho už poznáte a pomerne často sa s ním stretávate, no napriek tomu, o ňom veľa neviete.

Tak veľa šťastia s plnením predsavzatí a krásny celý rok 2020!

 

The following two tabs change content below.

Daniela

Milujem prírodu, tanec, dobré jedlo a čas strávený s priateľmi. Každý deň, hoci aj v maličkostiach, vidím dôkazy o tom, že Boh je. Je dokonca náš Otec a stará sa o nás. Všetko, čo stvoril, stvoril pre nás. Jednoducho chce, aby sme mali radosť. Pre náš rast je nevyhnutné, aby bol život niekedy ťažký, ale prináša aj množstvo požehnaní. Možno sa len treba pozorne dívať... 🙂

Latest posts by Daniela (see all)